Kleurrijke zomercontrasten › Fano, pure salades, roomkazen en sauzen voor professionals

Kleurrijke zomercontrasten

Kleurrijke zomercontrasten

Kleurrijke zomercontrasten

De zomer komt dichterbij en het kwik stijgt mee. “Als het warmer wordt, willen gasten niet zwaar tafelen. Men kiest dan vaak voor frisse en licht verteerbare gerechten”, weet Marco van Balen, productontwikkelaar van Smilde Foods.

Variëren met seizoensgroenten

Van Balen is van huis uit chef-kok en heeft onder andere een lange tijd op Aruba gewerkt. Hij spreekt uit ervaring: “Foodprofessionals serveren vaak salades als het mooi weer is. Als je een lekkere pastasalade als basis hebt, kun je eindeloos variëren met verschillende seizoensgroenten. Denk bijvoorbeeld aan asperges, raapsteeltjes, rode bieten of peultjes.”

Momenteel zie je dat groenten met een bittere smaak zoals rucola en witlof in trek zijn. Van Balen heeft een tip: “Probeer eens wat suiker bij de witlof. Als je witlofblaadjes kort laat karamelliseren, krijg je een verrassend smaakcontrast!” Hij geeft aan dat het niet alleen qua smaak een lust is om tegenstellingen op te zoeken.

Fris en vrolijk

“Ook qua kleur is het goed om te letten op contrasten. Groene asperges gecombineerd met roze zalm bijvoorbeeld, die mix van kleuren zorgt voor een feestelijke presentatie waardoor het gerecht er extra aantrekkelijk uitziet.” Naast salades, geeft Van Balen nog een andere tip voor lichte lentemaaltijden.

“Je associeert stamppot misschien niet direct met een maaltijd voor de warme dagen, maar toch is een voorjaarsstampotje een smakelijk lentegerecht. Vervang de traditionele aardappelen eens door zoete aardappelen en je beleeft een frissere bite. Ruil de boerenkool en winterpeen in voor spinazie of tomaat en je hebt een vrolijk gekleurd potje te pakken!” 

Fano publiceert één keer per maand een trend of issue die ons opvalt in de foodbranche. We willen je hiermee informeren en vooral inspireren. Heb je nog tips of wil je een reactie geven? Laat het ons weten via het contactformulier op de website of stuur een mail naar info@fano.nl.